apartmani_pavicevic

baner_reklama

perast_baner

Skadarsko jezero

skadar_likePredeo Skadarskog jezera je nesto sto posetioci i turisti Crne Gore moraju videti da bi stvarno poverovali da takve prirodne lepote zaista postoje. Skadarsko jezero je veoma atraktivna destinacija zbog prirodnih bogatstava, i prilicno lagane prohodnosti, kopnene i vodene, i na njemu postoje uslovi za razvoj razlicitih vrsta turizma tokom citave godine, kao sto su npr: birdwatching, izletnicki turizam tj. poseta kulturno istorijskih spomenika, speleologija, sportsko – rekreativni turizam, manifestacioni turizam, krstarenje i razni drugi oblici turizma.U krugu od 150 kmilometara nalaze i more, i jezera, i planine pa ovakva ponuda moze da odgovori na sve zelje, sve ukuse i zahteve gostiju i turista.

Predeo Skadarskog jezera je veoma pogodno za uzivanje i odmor u tisini. S obzirom da je potraznja za mestima u kojima je prirodna ocuvana u potpuno prirodnom ili bar priblizno ocuvanom prirodnom obliku, ne treba naglasavati kolika je posecenost Skadarskog jezera u poslednje vreme. U okolini Skadarskog jezera nalazi se velik broj sela u kojima cete naici na kuce autenticne arhitekture, pravljene od kamena i drveta sa velikim terasama sa kojih se pruza velicanstven pogled ka jezeru i okolnim planinama i ostrvima. Ako boravite kod nekog od domacina u ovim selima tu mozete probati i izvorne specijalitete naroda ovog kraja kao sto su dimljeni krap koji je na Italijanskoj trpezi took proslih vjekova bio izuzetno popularan i trazen, kao i ukljevu koja jedino zivi u vodama Skadarskog jezera. Zatim tu neizostavno morate probati nadaleko poznato crmnicko vino cijim se kvalitetima gosti odusevljavaju.

Topla jezerska voda stvara idealne uslove za kupanje, dok su odmor i sunčanje mogući na nekoj od plaža duž jezera. Jedna od jako popularnih plaza na Skadarskom jezeru pogotovo u poslednje vreme je plaza u Muricima, koja se nalazi vrlo blizu granice sa Albanijom. Treba reci da je ovo jedina pescana plaza na jezeru. Do ove plaze mozete doci tako sto cete sa puta Podgorica-Bar skrenuti u mesto Virpazar, preko zeleznickih sina, a zatim proci preko starog mosta u Virpazaru. Tu cete naici na racvu sa dva puta. Jedan put vodi levo i gore, a drugi desno i dole. Za plazu Murici skrenite levo a zatim pratite put gde cete na jednom od velikih stena naici na natpis Murici, koji vas navodi kuda da se krecete. U slucaju da se ne snadjete slobodno se mozete obratiti lokalnom stanovnistvu koje ce vam rado pomoci i pokazati vam put. Plaza je izuzetno prostrana, i na njoj se nalazi jedan predivan restoran, ali da vam ne otrkivamo se bolje je da se u to sami uverite.

Osim ove plaze postoji i jos jedna popularna plaza do koje se moze doci samo brodom. To je sakrivena plaža Pješačac u srcu jezera. Ova plaza je vrlo popularna tokom krstarenja jezerom. Ako imate dobrog organizatora mozete se veoma lako dogovoriti sa hotelom “13 jul” koji se nalazi u Virpazaru da vam spreme riblje specijalitete iz jezera – poput ukljeve, krapa ili mozda jegulje i da vam rucak nakon vaseg obilaska jezera, tj. ostrva i manastira u jezeru bude donesen brodom na ovu plazu. Tokom letnje sezone tu se nalazi i predivan autentični restoran oplemenjen detaljima iz tradicionalne crnogorske arhitekture radjen od kamena i drveta kao osnovnim građevinskim materijalima.

Ako se na krstarenje krece iz Virpazara sto je najcesce slucaj ono sto goste fascinira je i zeleznicka pruga koja deli jezero na dva dela. Dok se vozite jezerom brodom po svoj ovoj netaknutoj i jos uvek neistrazenoj prirodi prolazak voza koji svojim tutnjanjem para vazduh naprosto je opcinjavajuci.

Od mesta koja svakako zavredjuju vasu paznju je i mesto Karuc. Do njega mozete doci tako sto cete sa magistralnog puta Podgorica Cetinje skrenuti levo na mestu gde se takodje skrece i za Rijeku Crnojevica. Nakon toga imate putokaze koji ce vas dovesti do ovog predivnog, malog i drevnog ribarskog naselja na Skadarskom jezeru. Nakon sto skrenete put je veoma uzak i s toga treba pazljivo voziti, a vreme koje vam je potrebno da stignete do ovog fascinantnog mesta je nekih tridesetak do cetrdeset minuta. Tu mozete naci drveni pristan, kameno stepeniste, i zavisno od vremena kada dolazite, odnosno koliki je vodostaj jezera, mozete napraviti mali rostilj na desnoj strani obale. Kada dodjete do same obale krenite malo ka brdu a zatim skrenite levo i kroz gusto rastinje i brojne stene koje se tu nalaze pazljivo dodjite do izvanednog mesta za rostilj i druzenje na maloj zaravni obrasloj takodje drvecem. Iza te zaravni postoji jos jedan dio prekirven stenama, i ukoliko predjete preko tih stena naici cete na ostatke starih kuca kroz cije prozore cete videti prizore od kojih vam zastaje dah. Tu takodje tokom leta postoji i restoran u kome cete ukoliko to pozelite biti usluzeni ribljim specijalitetima i domacim vinom. Osim ovog restorana postoji i jos jedan restoran na levoj strani obale koji je takodje radjen od drveta i kamena, obicno radi tokom citave godine i u njemu je osoblje jako prijatno i usluzno, a od njih mozete i saznati po koju legendu i pricu o ljudima iz ovog kraja.

Neizostavno mesto koje morate posetiti je i istorijsko mjesto, bivsa prestonica Crne Gore, Rijeka Crnojevica. Do nje se dolazi sa putnog pravca Podgorica Cetinje, ali isto tako treba pomenuti da se do Rijeke Crnojevica jos moze doci i sa magistralnog puta Podgorica-Bar. Oba puta su jako uzana i krivudava pa se preporucuje pazljivija voznja. Rijeka Crnojevica je jedan od najlepsih krajolika na prostorima Crne Gore. Sa mesta Pavlova strana u Rijeci Crnojevica pruza se pogled na fjord Rijeke Crnojevića koji se nalazi na gotovo svim kalendarima, razglednicama i atlasima.Tu cete vidjeti stari most koji je skoro obnovljen. Predjete li preko mosta i podjete li uz brdo na nejgovom vrhu videcete gde se nalazila prva stamparija u juznih slovena, kao i gde je stampana prva cirilicna knjiga u juznih slovena. U samom gradu mozete posetiti crkvu koja se tu nalazi kao i celiju u kojoj je tokom zime boravio Sveti Petar Cetinjski.

Virpazar je mesto sa kojeg krecu vecina tura po Skadarskom jezeru, pogotovo onih tura koje se ticu krstarenja. Virpazar je mesto koje je u proslosti bio poznat pod nazivom Vir koji je nekada bio saobracajni i trgovacki centar Crmnice. Vir je podignut pri uscu Crmnice i Orahovstice, ispred crmnickog zaledja ka Vranjini, Ceklinu, Zeta i Krajini. Od 1888 Vir je povezan drumom sa Barom, a od 1908 dobija i prvu zeleleznicku prugu. Danas je tokom letnje sezone Virpazar jako poseceno mesto, a ovo mesto je svakako veoma poznato po jednom festivalu koji se tu odrzava. To je Festival vina i ukljeve koji traje tri dana, kada se i vino i ukljeva dele gratis i kada se tu skupi velik broj posetilaca kako domacih tako i stranih i gde je provod izvanredan. Tu pred vama ljudi prze ukljevu i pogled na tako nesto stvara jednu jako prijatnu, domacinsku i kucnu atmosferu. Ovaj festival se odrzava u januaru mesecu i ukoliko se tada zadesite u Crnoj Gori ovo je manifestacija koju neizostavno morate posetiti.

Tu je i predivno selo Dodosi za koje se skrece na istom mestu gde skrecete i za Rijeku Crnojevica i za Karuc. Veoma karakteristicno selo zbog nacina gradnje kuca koje se oslanjaju jedna na drugu. Ovo selo je poznato i po tome sto je u njemu poznati crnogorski reditelj Zivko Nikolic snimao scene svoga filma “Cudo nevidjeno”. Zatim, ako produzite dalje camcem naici cete i na selo Prevlaku, ili pak ako nemate mogucnost da se prebacite brodom morate se vratiti do sela Rvasi.

Jos jedno malo ribarsko mjesto koje ne treba zaboraviti je Vranjina koja je popularno nazvana Venecija u malom. Ovo mesto je zaista lepo za oko.

Ukoliko idete brodom svakako mesto koje je vredno posete i za koje se vezu brojne legende i price jeste i staro, napušteno ribarsko mesto, čuveno ostvo Grmožur, nekadašnji zatvor u vreme vladavine Austro-Ugarske u ovim krajevima.

Na skoro svim ostrvima u Skadarskom jezeru postoje manastiri ili raznorazna utvrdjenja i tvrdjave koji svedoce o burnoj crnogorskoj istoriji i njenim vladarima i osvajacima. Ukoliko imate dobrog vodica, poseta ovim ostvima i iskustvo koje cete tokom krstarenja doziveti prosto ce vas ocarati. Postoji i prica koja nije, bar ne jos uvek, potvrdjena da na ovim prostorima treba traziti zidine starog trojanskog grada. Mozda bi posumljene rusevine, sa tragovima neke kapele i trag, mogle da dopisu stranice koje nedostaju.

Posebno sadržajna istorijska tura i upoznavanje spomeničkog nasleđa Skadarskoh jezera, a za one fizicki nesto spremnije tu je svakako i mogućnost pešačkih i speleoloških tura. Na podrucju jezera mogu se organizovati brojne pesacke ture, a informacija koja ce obradovati sve turiste je cinjenica da su sve pesacke ture dobro markirane. Imamo rekretaivnu stazu Vranjina koja krece od sela Vranjina do istoimenog brda i traje oko sat vremena. Sa vrha ovog brda proteze se izvanredan pejzaz. Jedan deo staze prolazi pored manastira Vranjina koji datira iz XV veka. Potom imamo stazu Eko-stazu Obod. Ovo je jedna jako zanimljiva staza koja prolazi pored prve stamparije u juznih slovena, i ide sve do Obodske pecine. Vreme koje je potrebno izdvojiti za ovu turu je dva sata. I tu je nesto teza staza, planinarska staza-Rumija. Ide se do vrha planine Rumije koja se nalazi na 1597 metara nadmorske visine i sa planine se pruza izvanredan pogled na Jadransko more. Vreme koje je potrebno za uspon je oko cetiri sata.

Tu je jos i botanicka tura koja krece iz sela Karuc a potom se prolazi kroz močvarnu vegetaciju ka Rijeci Crnojevića.Trajanje ove ture je oko osam sati.

Neizostavan segment turisticke ponude Skadarskog jezera cine svakako lov i ribolov. U Crnoj Gori postoji velik broj sportskih ribolovaca, a veoma posecena takmicenja koja se odrzavaju na Skadarskom jezeru su medjunarodno takmicenje “Trofej Skadarsko jezero” koje se odrzava u mesecu julu kao i “Majski susreti”. Ukoliko ste i vi strastveni lovac ili ribolovac za dozvolu i detaljnije inormacije mozete se obratiti informativnom centru koji se nalazi u zgradi nacionalnog parka na Vranjini. Ovaj informativni centar radice od 8 do 20h i do prvog septembra pruzace sve vrste informacija turistima i svim onim zainteresovanim, gde ce moci naci i propagandni materijal vezan za ovaj nacionalni park. Tu takodje mozete iznajmiti camac ili brod gde cete ujedno i saznati cenu za tako nesto.

Na Skadarskom jezeru se nalazi i konjicki klub Montenegro koji je otvoren tokom leta i gde strastveni ljubitelji jahanja mogu uzivati u prelepom okruzenju.

Ne treba zaboraviti ni veslacke i jedrilicarske regate s obzirom da je Skadarsko jezero jako pogodno za bavljenje ovim sportskim disciplinama, kao ni biciklisticku turu Podgorica - Carev Laz - Rijeka Crnojevića - Komarno - Virpazar - Golubovci – Podgorica (kruzna etapa oko Rijeke Crnojevica). Kada dodjete do mesta Kokoti s te pozicije mozete videti velik broj planina koje vas okruzuju. Neke od njih su: Komovi, Maganik, Kamenik, Žijevo i Prokletije.

Spaleoloske ture su takodje jako popularne, pa tako imamo turu koja ide do Lipske i Obodske pecine gde se razgledaju bogati pecinski ukrasi stalaktita i stalagmite. Ova tura traje obicno oko osam sati. U podrucju sela Trnova se nalaze još i Grbocica ,Bobošuta i Ispila.

skadarskoVeliko bogatsvo Skadarskog jezera pticama i izgradjeni tornjevi i platforme na lokalitetima Manastirska tapija, Grmožur, Omerova gorica, Crni žar i Pančevo oko omogucavaju bavljenje danas veoma popularnim vidom rekreacije koji se zove birdwatching. Na ovim mestima mozete zateci profesionalce kako satima neumorno posmatraju i izucavaju ptice koje nastanjuju Skadarsko jezero, stalno ili povremeno, ali isto tako ovaj vid rekreacije upraznjavaju i ljudi amateri kojima ornitologija nije profesionalno zanimanje, koji naprosto uzivaju u posmatranju ptica.

I da zakljucimo. Skadarsko jezero je jedno od onih mesta koje vam prosto oduzimaju dah i koje od vas zahtevaju da im se potpuno predate kako biste mogli u celosti da uzivate u blagodetima koje vam ono moze pruziti. Skadarsko jezero je svakako poseban i neprocjenjiv biser prirode i izuzetan turistički potencijal Crne Gore.

baner_-_herba-srbija
Garantovani posetioci na Vasem sajtu, registruj se danas!
Jednostavno do vitke linije!

PREPORUCUJEMO!!!

1613

Registrujte se

Samo registrovani korisnici mogu koristiti kompletne resurse sajta.
Budite u toku sa svim promocijama i ekstra ponudama smeštaja.Da bi ste oglasili svoj smeštaj morate napraviti nalog na sajtu,
a zatim ići na upis smeštaja.
Uslovi upisa smeštaja

Ko je na mreži

Imamo 6 gostiju na mreži
Herbalife
Internet Marketing

www.privatni-smestaj.info izrada Internet Marketing 2011 godina, sva prava zadržana!
Herbalife Herbalife Srbija Zdravo Mršavljenje Herbalife Katalog Herbalife Proizvodi Herbalife Zdrav Zivot