apartmani_pavicevic

baner_reklama

perast_baner

Dobrota

dobrotaDobrota je gradsko naselje u opštini Kotor u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 8.169 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 7.283 stanovnika).Smeštena u neposrednoj blizini drevnog grada Kotora sa pogledom prema Vrmcu i Prčnju. Šetalište u Dobroti vodi nekoliko kilometara uz obalu.

Najmnogoljudnije je naselje u opštini Kotor. Proteže se od Kotora, sa kojim je srasla na jugu, i do naselja Ljuta i istoimene reke na severu, gde se nalazi i severna granica gradskog područja Kotora, u dužini od 7 kilometara. Naselje se prvi put spominje u spisima kotorskog arhiva 1260. godine, kao Dabrathum, zatim Dobrotha, iz čega se izvodi današnji naziv. Naselje Dobrota formiralo se od tradicionalnih celina nastalih spuštanjem pojedinih bratstava sa prvobitno viših delova na obalu, oko ranijih i sadašnjih crkava.Dobrota je doživela svoj preporod u XVII i XIX vijeku kada je imala najviše brodova u Boki. Status pomorskog naselja dobila je 1717. godine. U to vreme podignute su i poznate palate dobrotskih porodica kao što su: Dabinović-Kokot, Tripković, Ivanović, Radoničić, Milošević i dr.Među spomenicima kulture, osim sačuvanih toponima ilirskog porekla i materijalnih ostataka iz doba Rimljana, treba spomenuti crkvu Sv. Ilije iz XII veka, u neposrednoj blizini zgrade Zavoda za biologiju mora i Gospe od Milosrđa iz XIV veka. Svojom monumentalnošću posebno se ovde ističe crkva sv. Eustahija iz XVIII veka. Crkva Sv. Eustahija podignuta je 1773. godine u neposrednoj blizini ranije crkve, sa zvonikom iz prve polovine XIX veka, znatno oštećen u zemljotresu 1979, a potpuno restaurisan tek 2010. Unutrašnjost crkve je rađena u baroknom stilu, sa oltarima pojedinih dobrotskih porodica. U ovoj crkvi se čuvaju dela Paola Veroveza, Frana Potence, Karla Dalcija i dr. poznatih majstora. Posebno je zanimljiva i zbirka sa 52 komada čuvene dobrotske čipke iz XVII i XVIII veka. Oltar ove crkve od pre desetak godina krasi i impozantan mozaik površine stotinak kvadrata, a rad je istaknutog hrvatskog umetnika Ede Murtića. Župnik ove crkve je do svoje smrti 2006. godine bio Don Branko Sbutega. U Dobroti se nalazi i crkva Sv. Mateja, sagrađena 1670. godine na temeljima ranije srednjovekovne crkve. Izgrađena je u baroknom stilu. U crkvi se čuvaju barokni mermerni oltari, kao i čuvena slika Đovani Belinija „Bogorodica sa detetom“.U naselju Dobrota živi 6.256 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 36,5 godina (35,4 kod muškaraca i 37,5 kod žena). U naselju ima 2649 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,03.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

baner_-_herba-srbija
Garantovani posetioci na Vasem sajtu, registruj se danas!
Jednostavno do vitke linije!

PREPORUCUJEMO!!!

1613

Registrujte se

Samo registrovani korisnici mogu koristiti kompletne resurse sajta.
Budite u toku sa svim promocijama i ekstra ponudama smeštaja.Da bi ste oglasili svoj smeštaj morate napraviti nalog na sajtu,
a zatim ići na upis smeštaja.
Uslovi upisa smeštaja

Ko je na mreži

Imamo 12 gostiju na mreži
Herbalife
Internet Marketing

www.privatni-smestaj.info izrada Internet Marketing 2011 godina, sva prava zadržana!
Herbalife Herbalife Srbija Zdravo Mršavljenje Herbalife Katalog Herbalife Proizvodi Herbalife Zdrav Zivot